Houtsoorten

Van strak witte plaat tot oud verweerde plank, of een combinatie hiervan. Bij ons is (bijna) alles mogelijk.

Wij gebruiken veel oude bouwmaterialen zoals oude sloophout vloerplanken en steenschotten. Ook werken wij met verschillende vormen plaatmateriaal.

Sloophout vloerplanken

Bijzonder oud hout

Een van onze meest gebruikte oude materialen zijn onze oude sloophout vloerplanken. Wij hebben bijzonder veel ervaring met dit type plank. Deze planken komen uit oude panden, de bouw of uit de transportsector en zijn vroeger gebruikt als vloer. De planken typeren zich door de afwisseling in kleur en de aanwezigheid van de oude spijkerkoppen. Meubels van deze planken kunnen bijzonder gedetailleerd worden afgewerkt omdat de planken niet al te dik zijn. Bovendien zijn meubels licht van gewicht en niet zo zwaar als bijvoorbeeld meubels van steigerhout.

Wij werken deze planken keurig af en schuren ze diverse keren zodat ze comfortabel zijn te gebruiken. Maak je geen zorgen over de spijkerkoppen. Die zitten er nog wel in maar zijn aan de achterkant helemaal glad.

sloophout vloerplanken hergebruikt eco vriendelijk

  • Zeer stevig
  • Licht van gewicht
  • Gedetailleerdere afwerking
  • Past in elk type interieur
  • Gevarieerd en aantrekkelijk uiterlijk
  • 100% ecologisch/ gerecycled
  • Bijzonder karakteristiek

Wij verwerken 2 verschillende breedtes sloophout vloerplanken in onze meubels; ca 9,5cm breed (type smal) en ca 13,5cm breed (type breed).

Deze planken zijn volledig hergebruikt! Ecologisch gezien is dit dus erg verantwoord.

Oude balken

Robuust en karakteristiek

Naast onze sloophout planken werken wij ook met oude sloophout balken. Deze gebruiken we doorgaans voor tafelpoten of hoekstukken van bijvoorbeeld onze meubelserie Ravelijn.

Deze massieve balken zijn vroeger gebruikt voor bijvoorbeeld het dragen van een vloer of dak in oude huizen of oude schuren. Vaak zie je nog sporen van de oude vloerplanken die er op hebben gelegen terug in de afdrukken/ kleurverschillen.

Het aanbod in afmetingen en lengte is enorm. Wij selecteren daarom voor elk project de geschikte balken.

Steenschotten

Zwaar en duurzaam

Dit zijn grote houten platen die zijn samengesteld uit dikke houten regels. De regels worden bij elkaar gehouden door meestal 3 lange draadstangen en aan de kopse kanten 2 metalen/ RVS profielen. Steenschotten worden gebruikt in ambachtelijke steenfabrieken. Stenen die net gebakken uit de oven komen worden op de schotten gelegd om te drogen. Door de warmte van de stenen krijgen de schotten een verweerde look. Steenschotten zijn er in allerlei houtsoorten verkrijgbaar. Omdat er metaal in de schotten is gebruikt en omdat de schotten bijzonder zwaar zijn, zijn ze vaak moeilijk te bewerken en voor beperkte doeleinden te gebruiken.
Steenschotten zijn bijzonder duurzaam en niet kapot te krijgen! Ideaal voor buiten dus.

MDF Lakplaat

Strak en modern

Voor strakke meubels en interieur projecten gebruiken wij regelmatig MDF lakplaat. Dit is een bijzonder strak afgewerkte massieve plaatsoort welke standaard met laklaag wordt aangeleverd. Deze massieve plaat bestaat uit samengeperste mini houtvezels. Een groot voordeel is dat deze plaat strak en recht blijft, en niet werkt of krom trekt. Wij kunnen dit type plaat heel netjes afwerken met elk gewenste laksoort.
Een mooie combinatie is MDF lakplaat samen met sloophout planken; denk bijvoorbeeld aan een strakke witte kast met sloophout deuren er in.

Multiplex lakplaat

Licht en sterk

Tevens voor strakke meubels gebruiken wij ook regelmatig multiplex lakplaat. Deze plaat is door zijn vooraf aangebrachte laklaag erg strak af te werken en is tevens ook licht van gewicht. Deze plaat bestaat uit lagen houtfineer welke op elkaar gelijmd zijn. Deze plaat is constructief stijver en sterker dan MDF. Daarom gebruiken wij deze vaak voor projecten waarbij meubels bijvoorbeeld op wielen staan of regelmatig moeten worden verplaatst.

Meubelplaat

Makkelijk in gebruik

Voor projecten waarbij krasvastheid en vocht een rol spelen (bijvoorbeeld keukens of badkamers) gebruiken wij regelmatig meubelplaat/ panelen. Deze plaat bestaat uit een grof geperste plaat (spaanplaat) met daarover een sterke melamine-fineer gelijmd. Deze melamine-fineer (een soort plastic laag) is in diverse dessins/ prints verkrijgbaar, bijvoorbeeld houtprint of gewoon in een effen kleur. Een groot voordeel is dat deze panelen licht van gewicht zijn, niet gevoelig zijn voor krasjes en makkelijk te reinigen zijn. Het nadeel is dat deze panelen vaak niet meer te repareren zijn wanneer er een beschadiging zit in de melamine laag.

Wij laten onze meubelpanelen op maat maken in een keukenfabriek.

Andere houtsoorten of materialen

Naast bovengenoemde materialen werken wij ook met andere soorten materiaal; denk hierbij aan oude deuren/ delen van oude meubels of hout uit oude treinstellen. De mogelijkheden zijn eindeloos en wij informeren je hier graag over. Heb je misschien zelf een gaaf idee of materiaal tot je beschikking? Dan denken we graag met je mee.